Min aktieresa

Välkommen till min investerarblogg! Vad är lämpligare än att inleda bloggen med att berätta lite om min aktieresa.

Jag har ända sedan gymnasietiden varit road av aktier. Började lite smått med en aktieklubb med några skolkamrater. Någon vinst gjorde vi väl inte på vårat försök. Snarare tvärtom. Men intresset var delvis väckt i alla fall. Jag läste ekonomisk linje och det fanns förstås ett underliggande intresse för aktiemarknaden även om jag så här i efterhand nog kan tycka att det borde ha varit än större.

Att jag läste på universitet länge fördröjde (i alla fall för mig) möjligheterna att gå in på aktiemarknaden på allvar och det var först när jag börjat arbeta som aktieintresset åter kunde börja växa. Hittade för bara några veckor sedan en avräkningsnota för ett köp i Vodafone kring 1990-talets slut. Huvuddelen av portföljen bestod dock fortfarande av aktiefonder. En orsak var förstås att minicourtaget fortfarande var så pass högt att det krävdes stora aktieköp för att inte äta upp vinsten.

Men det var först med mitt inträde på Avanza 2004 som jag kom att börja ordentligt med aktiehandel. Redan då närde jag tankarna på att bli miljonär på aktiehandel. Tyvärr hade jag då ännu inte lärt mig riskhantering. Det gick bra ändå ska väl tilläggas men jag körde mycket med principen att satsa och trada för hela mitt disponibla belopp i en, eller ett fåtal aktier. Det kan vara helt okej att göra – men man måste då ha en tydlig strategi och kunna hantera risken. Kräver alltså lång erfarenhet och inget man ska göra som nybörjare. Dessvärre kunde det vara i bolag, som få minns idag, såsom PA Resources (ett oljeprospekteringsbolag som var mycket haussat på sin tid).

Med lite mer sporadiska inhopp på aktiemarknaden höll jag mig faktiskt borta sedan i närmare tio år, innan jag återvände i början av 2017. Den här gången dock för att angripa problemet på ett mycket mer seriöst sätt. Mitt mål är idag att bli ekonomiskt fri inom 5 år (med det menar jag att jag ska kunna leva på avkastningen med nuvarande levnadsstandard).

Den här gången har jag också försökt att bli mer seriös och har tagit mig an arbetet på det sätt jag brukar göra med andra intressen; nämligen genom att läsa på ordentligt och lära mig av den enorma kunskap som finns på twitter, i poddar och inte minst publicerat i bokform. Detta har också gjort väldigt mycket för hur jag utvecklats under de här åren. Från en påse med gubbaktier, till en mer genomtänkt strategi.

Min förhoppning med bloggen är den både ska fungera som inspiration för mig själv (att skriva och reflektera är en viktig del för att själv bli bättre), men förstås också inspirera den som följer bloggen.

Kanske kan det även komma lite aktiecase med tiden. Men det finns flera skäl till att jag nog helst undviker det. En är att jag själv riskerar att fastna i aktien om jag gått ut offentligt och presenterat den, en annan att min idé och tro är att om man ska lyckas så måste man själv lära sig hitta aktierna. Till viss del går det förstås att ta rygg på andra, men om du själv inte gjort analysen, är det svårt att agera rätt när utvecklingen inte går enligt planerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...